חאן - פעם ועכשיו - מה השתנה?
המושג חאן הוא אכסניה / מקום לינה לשיירות סוחרים, בו יכלו השיירות הנוסעות בדרכים לעצור למנוחת לילה במקום מוגן מפני שודדי הדרכים. בישראל עדיין ניתן לראות כמה מבנים של חאנים עתיקים, בניהם חאן אל-עומדאן שהוקם ב-1784 בעכו או "חאן אורחה" הנטוש ברמת הגולן.
בימינו בישראל כבר אין שיירות גמלים וסוסים החוצים את המדבר, אך עדיין ישנם מספר חאנים שנועדו ללינה. כיום לא תמצאו בהם סוחרים וגמלים וחמורים, אלא בעיקר מטיילים ומשפחות הרוצים ליהנות מלינה בחיק הטבע.
החאנים ללינת מטיילים ממוקמים בעיקר בשני אזורים עיקריים – צפון, כולל גליל וגולן, ודרום – בעיקר בנגב. רוב החאנים כבר מזמן אינם רק מקום לינה, בעלי המקום זיהו את הצורך של המטיילים המגיעים למקום לשילוב של מקום לינה נוח עם מקלחות ושירותים, עם מקום להכנת ארוחה על האש, ועם שפע של אטרקציות. בין האטרקציות בחאנים הדרומיים של מדבר הנגב תמצאו רכיבה על גמלים או רכבי שטח, טיולים רגליים ואפילו ספורט אתגרי, ואילו בחאן בצפון תמצאו קארטינג, מיני גולף, קרבה למסלולי טיולים ועוד.
גם תנאי הלינה אינם דומים כלל למה שהיה נהוג בחאן לפני 300 שנה. חאן של פעם היה מבנה מלבני בעל שתי קומות, כאשר בקומה התחתונה אוחסנו הגמלים והסוסים וסחורה שהובילו בשיירות, ובקומה השנייה לנו הנוסעים על מזרנים שנפרסו על הרצפה. החצר שבמרכז החאן נועדה להכנת הארוחות ע"י הנוסעים.
